The rhythm of life

En ny dag med nya tag. 

One of those nights

Ta mitt liv - jag vill inte längre ha det.
Önskar jag kunde gräva ner mig långt under jorden där jag inte kunde störa någon eller något. Där ingen kunde störa mig och där ingenting fanns. I mörkret vill jag sen ligga med lera i munnen och ögon stirrandes ut i intet. Jag skulle ligga helt still tills insekterna gjort mig till deras bo och jag var en del av jorden. En del av någonting naturligt som ger liv till djuren. 

Two lanes of freedom

Godmorgon mina nära och kära!
Jag sitter här med mitt morgon te och försöker minnas om min bil har 2 eller 4 dörrar... Min allra första bil som jag älskar så mycket och jag kan inte ens minnas hur hon ser ut! Lilla Happy, jag kommer snart hem och tar hand om dig igen. Det kan till och med vara så att jag tar med mig en present eller två för att du ska bli glad och överleva sommaren med mig.
Se där - 2 dörrar! 
Jag saknar känslan jag får av att köra bil. För mig var det kärlek från första stund att få sitta vid ratten och jag kan inte tänka mig att jag någonsin kommer tröttna på det, för hur kan man tröttna på frihet? 
Med brusande musik ur de gamla högtalarna och tom vägbana enda fram till horisonten. Jag vet att hur långt jag än kör kommer jag aldrig komma fram men det är jag som bestämmer viken väg jag ska ta och vart jag kommer hamna.
Amanda i kontroll - hur ofta är det så?

Smilin' at the sun

Det har gått tre dagar sedan jag såg solen och jag tror jag börjar få abstinens.
Kan man bli beroende av ett brinnande klot?
Jag saknar att vakna av ljuset som letar sig in mellan gardinerna och den varma
omfamning jag får när jag öppnar dörren.
Jag saknar solens varma strålar på mitt ansikte när jag går med en handduk
över axeln, sandaler på fötterna och ett leende på läpparna.
Jag saknar den blåa himlen och dess sjungande fåglar som glittrar av sina
färgglada fjädrar när de svävar över mitt huvud.
Jag saknar de varma kvällarna på uteplatsen med låg musik i bakgrunden
och den läskande doften från köttet på grillen.

Is this our world?

 
Vad är det som händer med vädret? Idag blev jag påmind om den allt för välbekanta svenska sommaren... 20 grader varmt, fuktigt och konstant duggregn - åkte jag inte hit för att slippa det här vädret? Ironiskt. Men jag kan inte klaga allt för mycket för det är typ det första regnet jag har sett sedan jag kom hit och det lär förmodligen inte vara så länge till... *nudda trä*
Nahe, nu är det bara att dra upp byxbenen och bada hemåt! Man kan tycka att de borde lägga in lite hyfsade brunnar, när de ändå gräver upp alla vägar, så vi slipper riskera att drunkna så fort det regnar...

Bring on the rain

Med filt över benen sitter vi i soffan och ser på komedi medan vinden susar utanför fönstret. 
Underbara okomplicerade liv - jag kommer sakna dig
 
Godnatt mina vänner och alla som jag känner

Tell me, crystal ball

Idag gick jag in på antagning.se och blev positivt överraskad över att man kan se om de börjat handlägga ens ansökan, om man är behörig till de program och kurser man sökt och även se sina meriter/poäng/högskoleprovs resultat. Jag har ansökt till 4 skolor men riktar mer och mer in mig på mitt förstahandsval, på gott och ont. I mitt huvud ser jag hur jag slänger väskan över axeln och går mot det stora campus med en kaffe i handen.. Åh vad jag är taggad! Men det byter också att jag kommer bli hemskt besviken om jag inte kommer in. 
 
Det visade sig att jag är behörig till allt jag sökt och betygen+meriter stämmer så jag behöver inte längre oroa mig över om det kommit fram mm. Nu kan jag spara all oro till nervositeten över om jag blir antagen eller inte - tänk att jag kommer behöva gå med en klump i magen i över 2 månader!
 

Beauty and a beat

Det är absurt hur mycket som kretsar runt tonårs idolen Justin Bieber just nu! Det skrivs om i tidningen som om det faktiskt vore i klass med världsnyheter och på facebook som om pesten brutit ut.
Vad är det för speciellt med denna pojk?
 
Kanske är det jag som ligger efter men förutom att jag precis har lärt mig hur man stavar till Beiber så vet jag inte mycket om killen som sägs vara världens största pop fenomen... En del av hans låtar är faktiskt bra men den pojkiga looken börjar bli lite gammal nu. Det borde vara de riktigt unika artisterna som får mest uppmärksamhet men så länge fansen domineras av fantiserande tjejer kommer förmodligen Justin Beiber ligga högt på listorna...

You and I, yours and mine as in Us and Ours

Vi är alla så lika. Ibland är det svårt att se och ibland vill vi inte se det men vi är alla så lika. Vi skrattar på samma sätt, åt samma saker. Vi vill alla ha uppmärksamhet på något sätt, vi vill alla bli respekterade och accepterade. Vi har alla rätt och fel, vi gör alla misstag som vi lär oss av genom livet. 
 
 

Can I get a witness

Det är galet hur mycket vi påverkas av vad vi ser och hör. En kamera zoomar in på uppspärrade ögon eller skakande händer och ur högtalaren spelas mörka toner och dova skrik. Adrenalin rusar i våra ådror och jag känner mig som ett skrämt rådjur i skogen. Alla mina sinnen går in i hypervarv och jag hör trappsteg knaka och viskningar som susar genom de tomma och mörka korridorerna. Mitt hjärta bultar hårt i mitt bröst och jag försöker intala mig själv att det här är precis samma rum det var innan jag tryckte på play men atmosfären har skiftat och jag andas snabbt. 
 
Pretty Little Liars
And to all a good night...

Hope for the hopeless

Förklaringen till min Törnrosa tupplur - jag är sjuk. Nu ska jag mysa ner mig under täcket och invänta ännu en lång natt som tar mig till 21 april. Dagen jag blir 20 år. Dagen jag börjar ett nytt decennium... Och hur börjar jag mitt liv som vuxen? Jo, med huvudvärk, illamående och kallsvettningar... Själv då?

Never gonna leave this bed

 
Jag vet verkligen inte hur man tar en powernap!
Jag och pappa kom hem från poolen redan efter lunch; dels för att det var såååå extremt varmt - som en bastu - och dels för att vi båda var trötta efter en sen kväll igår - dock väldigt värt det. Med luftkonditioneringen strömmande från fläktarna i hela huset lade pappa sig i soffan och jag tog med mig ett fruktfat och kröp ner i min säng för en powernap innan lunchen. Klockan är nu 23.15 och jag undrar yrvaket var dagen tog vägen... 
Jag skulle skypat med min saknade mamma, gått till gymmet, ehm ätit middag? Men nej, istället sov jag bort hela dagen och får nu nöja mig med torkad frukt till middag... Det konstiga är att jag kommer inte ha några problem att somna om och sova de timmar som är kvar av den här - för min del - 17 timmar långa natten.
And to all a good night
 

This is the time tonight

 
Vårfest 19.04.2013 
Härliga vänner, varma skratt, god mat, svalkande vindar och lycklig stämning. 
Tack till alla er som hjälpte oss signera den här kvällen på listan av 'oförglömliga från Saudi'!
   

The ones with the light

Ikväll var det äntligen dags för vår efterlängtade vårfest! Värme och lycka sprids i mig när jag tänker på alla våra fina vänner som tillbringade den här väldigt lyckade kvällen tillsammans med oss. Nu när våren är ordentligt insparkad och jag blivit spontant firad inför 20års dagen så får vi hoppas att ni där hemma i Sverige får känna på värmen, glädjen och allt annat som säger oss att ljusare tider är på väg. 
 
 
Jag är lite halvt medveten att jag har lampan tänd och datorn på men ögonlocken dras mot varandra som magneter och jag ger upp för att gå in i drömmarnas värld. 
Jag lägger in bilderna från vår magiska kväll imorgon - den som väntar på något gott...
 
Godnatt mina vänner och alla som jag känner

I've got dreams to remember

 
HEALTH.HONESTY.HAPPINESS
 

How strange it seems

Idag var nog första gången sedan jag kom hit till Saudi som jag fick ett riktigt hugg inom mig av längtan och saknaden av mitt hemland. Och hur kommer det sig? Jo, vi åkte till IKEA. 
Det var precis som hemma med pilar i golvet, märken man känner igen, gult och blått, köttbullar och brunsås - svenskt, enkelt och allt man kan önska sig! När man kommer till ett ställe som har ett sådan extremt stort och varierat utbud är det lätt att spontanhandla vilket resulterade i att bilen blev fullpackad med grejer när vi åkte hem. 
 
 
 
Efter idag vill jag ännu en gång tacka mina fantastiska föräldrar för min studentpresent
- MYCKET bra present och oj, vad jag längtar tills jag får börja nyttja den! 

Nobody's fault but mine

Dunder och brak, stånk och stön. Det känns som att de bygger och river här bara för sakens skull. Men när pengar inte är ett problem så blir det väl lätt så antar jag... - Åh, vad jag är trött på allt borrande. De har nämligen dragit upp hela trottoarerna vid och runt om kvinnornas gym i föreningen och nu börjat hälla blöt cement så man bokstavligt talat måste hoppa över de meterlånga hålen i marken för att ta sig till dörren. Smidig som jag är landade jag med ena foten i den blöta gyttjan och förstörde min sko samtidigt som jag sparkade cement på hela mig och byggjobbarna som snällt försökte ta emot mig på andra sidan hålet. Med hakorna vid knävecken försöker hälften av grabbarna att borsta bort den snabbt stelnande leran från sina kläder medan den andra hälften artigt försöker hålla sig för skratt. Jag hann snabbt tänka att jag skulle ge väldigt mycket för en heltäckande abaya i det ögonblicket men får istället stå där tomatröd i blottande ansikte och tyst be om ursäkt medan jag lika klumpigt backar mot ingången. 
 
 
Efter träningspasset hade trottoaren stelnat och en grop med mitt fotavtryck är förevigat i gatan. Om jag ska vara ärlig blev jag lite stolt över mig själv. Jag har gjort ett avtryck i Saudiarabien, 'Amanda var här'. Med högt huvud och ett leende på läpparna gick jag förbi byggjobbarna som knuffade på varandra och flinade av det pinsamma minnet - Värt det!

One cell in the sea

Imorgon gäller det, dagen med stort D. Inte som studenten eller sin bröllopsdag men ändå en dag som kan komma att bestämma över min framtid. Efter imorgon är det skrivet, efter imorgon finns det ingen väg tillbaka; då är det klart, bestämt och inskickat... Jag var så säker bara några dagar sedan men nu isar blodet i mina ådror och jag kliar mig röd om armarna av oro. Vad är jag så nervös över? 
 
 
Jag tycker om att ha en plan. Att planera ut mitt liv eller iallafall de närmsta åren ger mig en känsla av kontroll och lugn. Därför är det här beslutet kanske lite extra jobbigt - jag går helt efter instinkt. Det här var inte en del av min plan. Jag skulle enligt min plan ha ett helt år till på mig att bli redo för det här nya steget mot framtiden, mot vuxenlivet. Jag skulle se Afrika, ta nattkurser i franska och dansa natten lång på en strand i Mexiko... Jag planerade att nästa år skulle vara ett spontanår för mig att hitta mig själv och leva farligt. 
 
Men det sägs att man ska lita på sin magkänsla - upp till bevis!

Dear life

 
 
Om jag ska tro på något som jag inte ser, då föredrar jag under framför baciller.
Ha en bra dag! 

Morning lights

 
Efter helgens hetta har nu vinden tagit ett grepp om Riyadh. Det blåser och blåser men det stör mig inte - det är en bra dag idag. Frukost blir det dock inomhus eftersom jag är nöjd med kanel som enda krydda på min fil och inte sand... Sedan ska jag sätta igång med dagens projekt!
Hoppas ni får en go' dag

Slow it down

Då var den här veckan också slut. Det känns som att tiden går fortare och fortare här i Saudiarabien... Dagarna försvinner och veckorna flyger förbi. Jag börjar mer och mer bli medveten om hur snart det är jag ska tillbaka till verkligheten, tillbaka till Sverige. Helt ärligt, det känns otroligt jobbigt att lämna det fina liv jag har byggt upp här men precis som efter en riktigt härlig dröm så måste man tillslut vakna. 
 
  To all a good night
 

Road to ride on

Som ung letar vi alla efter vår röst. Information proppas i oss från alla håll, hemmet berättar om hur saker ska vara medan skolan berättar om hur saker är, har varit och borde vara, och sedan har man sina vänner som berättar om hur saker frestar en till att vilja andra saker... Information som lagras hos oss och fyller våra huvuden, tankar och känslor med saker som kanske egentligen inte spelar någon roll. Men jag tror vi måste få utlopp för sandstormen inom oss, kanske genom att skriva, rita, sjunga, springa och skrika! Det måste ut på något sätt annars exploderar vi siffror och historiska fenomen.
Jag letar, precis som flera andra, efter min egen röst - och jäklar vad det är kul!
 
To all a good night
 

Honey and the new moon

När månen är nytänd med en tunn skära, ligger den strax efter solen i vad som kan jämföras med en kapplöpning mot väst. Solen kommer då att gå ner strax före månen på kvällen. På morgonen förtar solen månens entré genom att gå före och ge himlen så mycket ljus så att månen nästan dränks när den väl dyker upp. Den nytända månen syns alltså bäst på kvällen när det är mörkt.

Dagarna före och efter nymåne syns fenomenet jordsken. Jordens yta reflekterar en del av ljuset från solen mot månens yta, vilket gör att hela månskivan är synlig fast bara en skära är upplyst av solen.

 
Jag har alltid tyckt månen är lite magisk och kommer fortfarande ihåg när jag såg min första solförmörkelse - så häftigt! Tänk att vi, människan, faktiskt har gått omkring på månen. Det är så sjukt egentligen. Men nymåne innebär inte bara början i månfasen här i Saudi utan också att lönen kommer. 
 
Ha en bra dag mina vänner!

Paint the silence

Jag kan tänka på en situation när jag gått på stan och sett på människor som passerat förbi. Jag hade ingen aning om vilka dessa människor kunde vara och egentligen fanns dem bara där och då i mitt medvetande via  mina sinnesintryck. Men tänk att alla dessa människor som har gått förbi min blick finns i någon annans medvetande så starkt att de inte kan försvinna, att de även om de skulle sluta existera aldrig skulle kunna försvinna helt. 
 

När jag ser på dessa okända människor, när jag håller dem i mitt medvetande så vakar jag över deras existens, hindrar dem från att försvinna, jag håller dem i mitt medvetande. Det är fint, det där, men skrämmande. 

Jag finns, men för så många andra så finns jag inte. Jag har bara potentialen att vara en av alla dom som går på denna jord. Du och många andra har inte funnits länge hos mig, i mitt medvetande, du har inte funnits i min värld länge och inte jag heller i din. Så även om vi inte är med varandra så finns vi i varandras medvetanden.

When being who you are is enough

 
Ikväll åt vi en riktigt god middag på Trader's Vic och firade att Gunnar snart fyller 20 år men också för att samlas hela gänget innan han lämnar oss för våren i Sverige. Jag hoppas du får en kanon födelsedag där hemma!
Vi kommer sakna dig här i värmen! 
 
To all a good night

Tumblin' dice

Jag vaknade och kände med en gång att något var annorlunda med denna dag. Jag hoppade upp ur sängen och snubblade genast på min arabrock som låg slängd vid sängen och landade pladask på golvet. Jag funderade en sekund över om det var en sådan dag man egentligen ska ligga kvar i sängen och vänta in ännu en natt för att få börja om på nytt - en dag då allt går snett. Men jag ignorerade snabbt tanken och drog handen över näsan för att se om jag blödde näsblod men nej. Jag tog mig upp från golvet med bestämda steg och gick ner för att äta frukost. Var är Olga? Vilken dag är det? Lördag... Är inte Olga här på lördagar? Nej kanske inte. 
Jag gick förbi vardagsrummet igen på vägen tillbaka - något är fel med den här bilden... STOPP. Jag backade upp till det stora fönstret som vetter ut mot gatan. VAR ÄR SOLEN?
Jag skulle legat kvar i sängen idag.

You know I do, but I've to know that you do

 
Den enda personen man måste stå ut med hela sitt liv
Den enda personen man måste lita på livet ut
Den enda personen man aldrig kan komma ifrån
 
Du måste älska dig själv för att kunna acceptera att andra också gör det.
 
To all a good night

The day after a brand new day

Vi vet alla hur jobbigt det är dagen efter man har haft besök.
Man vaknar, är lite sliten och i behov av kaffe. Man segar sig ur den varma sängen, öppnar långsamt ögonen - men bara tillräckligt för att precis kunna se vart man går - och snubblar ner för trappan. Man går gäspandes in i köket för att sätta på kaffe och ser kaoset urarta sig framför ögonen på en samtidigt som man slås av en stark oidentifierad doft. Tallrikar, glas, matrester, tepåsar, godispapper och pantflaskor överallt. 
 
 
Det här behöver jag inte oroa mig för när jag bor med pappa för av någon anledning har han fått för sig att han inte kan sova om det är rörigt i köket efter en middagsbjudning. Så när gästerna har gått och jag promenerar i säng agerar pappa dammsugare. När jag kom ner i morse för det rutinmässiga morgonkaffet var köket därför redan fixat och klart. SKÖNT!
 
 

What if I and what if you

Ikväll hade vi två indier på besök och det bjöds inte bara på riktigt god mat utan även livliga diskussioner. Eventuellt livligare än vad jag egentligen är bekväm med men det är samtidigt det som är spännande med att träffa människor från andra kulturer - vi är vana vid olika sätt att se på saker. Från olika perspektiv kommer vi till olika slutsatser...
 
 
Förutom den här händelserika kvällen i den varma skymningen så har dagen sprungit förbi. Det blir ofta så på helgerna - tiden går för fort! Jag är som vanligt trött i kroppen och lätt i sinnet när jag nu ska sluta mina ögon och vänta in John Blunds välbekanta omfamning. 
To all a good night 

Any Day Now

Det är en tickande klocka i mitt huvud. Den tickar sakta ner mot den 15 april då ansökningarna till universitetet ska vara inlämnade. PANIK. Det känns som att alla redan vet hur deras liv kommer utspela sig medan jag sitter som ett frågetecken och väntar på något tecken från himlen... Om jag ska vara helt ärlig känns det som att jag bara vill plugga för att plugga. Ni som gick gymnasiet med mig förstår säkert ingenting, men det har flugit i mig nu sista tiden att jag vill läsa, skriva, tänka och räkna! Som en blixt från klar himmel blev jag förtrollad till en tjej med en 'urge to study'. Inte så likt mig direkt... Men då känns det som att jag borde ta tillfälle i akt och börja innan min lata sida börjar dominera mina handlingar igen och jag drar mig ur. Om jag mot alla odds börjar plugga i höst så kommer det inte längre vara något alternativ för mig. Jag kommer inte bara kunna dra mig ur hur som helst... Eller kan kan jag väl men om det är smart är en annan fråga.
 
Min förra svensklärare skulle påpeka att min tankeverksamhet tappade den röda tråden men vi får hoppas att han inte läser det här...

The greenest grass

Idag var Kingdom compound månads marknad öppen igen och det är alltid lika mysigt att gå omkring och kolla på allt som människor lägger pengar på. Det var en mycket varm dag så vi gav oss iväg tidigt för att slippa de hetaste timmarna och största rushen med människor. 
Vi var tillbaka vid lunch och jag sprang direkt till poolen där jag låg och svettades hela eftermiddagen! Gud vilket väder! Nu när jag är tillbaka i orkanen från luftkonditioneringen och med ett stort glas isvatten i min hand beundrar jag dagens köp.
 
Det här fotot såg jag på förra månadens marknad och blev kär med en gång men av någon anledning köpte jag den inte. Sedan dess har jag flera gånger kommit tillbaka till bilden och fann mig själv stirra på den idag så jag bestämde mig för att slå till. Bilden jag har här ger tyvärr inte fotot rättvisa men jag blir som förtrollad av den. Jag kan se själen i hennes klara bruna ögon och den blåa eyelinern gör att blicken blir rå och intensiv. Det är verkligen själens fönster. Kärlek och hat. Längtan och Lycka. Frihet och sorg. - Allt står skrivet i våra ögon.
Vart jag än hamnar i höst så kommer det här fotot hänga vid mitt skrivbord och påminna mig om de helt otroliga månaderna jag tillbringade med pappa och alla vänner i det här underbara landet. 

Push play

För två minuter sedan vaknade jag och gick upp för att gå på toa, kom nu tillbaka och mina lakan är borta.
Jag tror Olga tyckte det var dags för mig att gå upp...
 
Såå Godmorgon till er!